Recensies

Onderstaande, zijn recensies van lezers

Daarvoor hartelijk dank !

Stuur jouw recensie via het contactformulier van deze site.

Als je je naam erbij vermeld

dan zal jouw recensie ook hieronder geplaatst worden.

Heerlijk om te lezen vlot geschreven, beeldend en spannend ook voor mij als volwassene. Bracht mij weer terug naar de tijd dat ik alle boeken van Thea Beckman verslond. Je wordt in het verhaal meegenomen naar Roermond zijn geschiedenis op een speelse makkelijk toegankelijke manier. Ook leuk om voor te lezen aan wat jongere kinderen.

Nicole Wilders

AVONTUUR IN RUREMUNDE.

Een historische roman voor jong en oud waarbij lezen actie betekent, de dialoog aangaan met de hoofdpersonen. Het verhaal is als een klokkenspel, een instrument om de historie te verklanken. Auteur Ankie Pijpers - Meisters verstaat deze kunst op een uitstekende manier. Het te spelen wijsje is niet bekend in het verhaal. Juist in datgene wat lange tijd verscholen blijft in de geschiedenis van de stad schuilt de kracht. De melodie die locaties, monumenten, oude beroepen en tradities van Roermond bezingt wordt onthuld tijdens een rondgang door de tijd. Deze voert op magische en avontuurlijke wijze door de eeuwen heen. Het boek heeft hierdoor een zandloper effect in verbondenheid van verleden en heden. Het is de vlot leesbare geschiedenis van het eigentijdse meisje Louisa, haar lotgenoot Marnix en hun gezamenlijke kermisvrienden. Een stad herrijst met ingrijpende gebeurtenissen als een stadsbrand, maar ook met de restauratie van de Munsterkerk. Het is heel prettig beschrijvingen tegen te komen van Pierre Cuypers, maar ook herder Wendelinus. Een narrenfeest uit de Middeleeuwen wordt pakkend beschreven. Er is steeds weer verlies en hervinden. Het is ook een ode aan het zonder onderscheid van personen opkomen voor elkaar en moed tonen. De contrasten zijn sterk, de verwondering over het anders zijn in andere tijden is groot. Geen moment is het saai, er zijn veel spannende verwikkelingen. Met dit boek is een prachtig decor neergezet. Met de gedegen historische kennis die Ankie toont in dit boek is het een eerbetoon aan de geschiedenis van wat eens Ruremunde was en voortleeft in deze tijd.

Marianne Wulms - Hovens

Ik ben heel blij dat ik zelf het boek heb aangeschaft en gelezen. Een heel spannend en tevens leerzaam boek wat zich afspeelt in een stuk geschiedenis van Roermond. Voor onze schoolbibliotheek OBS De Stapsteen in Herten ga ik het boek ook aanschaffen. Is uitermate geschikt voor de groepen 7 en 8 en oudere kinderen.

Annelize van Hommelberg - van Vlodrop

Net het boek uitgelezen! Geweldig geschreven de geschiedenis van Roermond en een beetje Swalmen. Jammer dat het uit is! Ik ga de volgende keer anders de stad in!

Astrid Janissen

Een roman niet alleen voor kinderen maar ook zeer zeker voor volwassenen! Een prachtig stuk geschiedenis over een prachtige stad verwerkt in een spannend verhaal! Zeer zeker een aanrader..Chapeau Ankie Pijpers- Meisters!

Nicole Kuijltjes - Gorissen

Wat een leuk boek. Van begin tot het einde spannend. Ook voor volwassenen. Moeilijk weg te leggen, je wilt doorlezen en weten hoe het afloopt. Mooi stukje geschiedenis van Roermond in verwerkt. Gisteren op een verjaardag nog gehad over de kromme van Maasniel

Dagmar Maessen

Het boek is bijzonder gemakkelijk te lezen het brengt je als lezer meteen in de sfeer van de oude stad 
Roermond en zijn inwoners met hun gebruiken het verhaal verrast je, je hebt gelijk te doen met Louisa en Marnix. Het is zelf fijn te lezen maar ook heel, heel leuk om voor te lezen. 
Je zult maar in Roermond wonen als kind : dan moet je dit zeker lezen.

Anneke Niessen

het is echt een heel leuk boek ben hem samen met mama aan het lezen,
het is een spannend grappig en goed boek het is leuk dat je dingen uit Roermond herkent 
het is makelijk te lezen 
xx Gieke Tegelaers

Het verhaal is meeslepend en spannend, vrolijk en gemakkelijk te lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, je kunt het boek moeilijk wegleggen. Het blijft boeiend tot de laatste bladzijde!! 
Ik heb het met veel plezier gelezen, mooi Ankie!

Astrid Schreurs

Een boek wat je meeneemt in het avontuur, makkelijk leesbaar, spannend geschreven.
complimenten.
Marie-José Abels

Een erg leuk boek, voor jong en oud. Het verhaal is zeer beeldend geschreven, je ziet het gebeuren tijdens het lezen. Zeker wanneer je vaker in Roermond komt herken je vele plekken, gebouwen en straatjes.
Waren de geschiedenisboeken vroeger op school maar allemaal zo leuk geschreven, was er vast en zeker meer blijven hangen.

Chris Verstappen

Erg mooi boek wat je in één ruk uit wil lezen. Boeiend geschreven, historisch, waarbij je merkt dat er door de schrijfster gedegen onderzoek in de geschiedenis is gedaan. Een boek voor jong en oud. Echt voor iedereen een aanrader!!!

Erni Korsten

Vonj ut un heel spannend book. Leuk om get van Remunj te weite wie ut vreuger woor!! Super Ankie

Amanda Meisters -Wolters

Een leuk boek wat makkelijk te lezen is voor jong en oud. Mooi om te lezen hoe de geschiedenis van Roermond d.m.v. een leesboek wordt overgedragen aan de jeugd. Zeer de moeite waard om te lezen.

Lars van Herten

Speels geschreven boek door een enthousiaste schrijfster die de geestdrift van kinderen ( en volwassenen ) weet te verstaan.

Monique Linssen

Dit boek begin je in en leg je niet meer weg. Steeds weer een cliffhanger. Even opletten bij een nieuw hoofdstuk, want van het ene in het andere tijdperk is aanpassen. Het wordt steeds spannender. Hoe de kristallen bol terugkomt bij de eigenaar is grandioos. Ik kijk met andere ogen naar de ronddraaiende figuren op het stadhuis. Dit is een echt Roermonds, spannend boek, met een verrassend einde. Lezen dus

Rie Meisters - van Iersel

Ik vond het boek heel spannend...lekker vlot geschreven..leerzaam...je wilt verder met lezen ...was heel nieuwsgierig hoe het zou aflopen...op naar een volgend boek

Yvonne Wouters - jentjens

Heb het boek net uitgelezen!!
Het is erg leuk geschreven en het pakt je meteen. Steeds als ik in het verhaal zit dan besef ik me steeds; "hey, en dat heeft Ankie geschreven". Zo ongelooflijk knap vind ik dat. Helemaal top Ankie!!

Mieke Meisters - Schilder

In onze vakantie hebben wij (Jolijn Spaan en ik) een voor een het boek gelezen. Wat een ontzettend leuk boek, met een sterk verhaal! Het boek pakt je meteen en je wil steeds weer weten hoe het afloopt en wat er nog gaat komen! Het einde is fantastisch, en erg knap van de schrijfster om het zo te verzinnen! Ik vond het geweldig om op een leuke, boeiende manier meer te leren over de geschiedenis van Roermond. Zelf herkende ik het een en ander, maar voor Jolijn (die niet uit Roermond komt) was het allemaal nieuw. Ook zij kon het prima volgen. Het is een boek voor jong en oud! Het zou mooi zijn als alle Roermondse basisscholen dit boek zouden aanbevelen/aanschaffen.. Dan wordt geschiedenis weer leuk! Wij kijken met een andere blik naar Roermond, klasse Ankie!

Groetjes, Rick en Jolijn

Mooi en spannend boek. Geschikt voor elke leeftijd. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. Heerlijke schrijfstijl heeft Ankie Pijpers. Ze neemt je mee en je blijft bij haar tot de laatste bladzijde. Heel knap Ankie.

Hammie Meuwissen

Lees het net uit! Geweldig verhaal

Janine Meisters

Ik vond het een leuk verhaal.
Makkelijk leesbaar.
Zeker de belevingen terug in de geschiedenis

Hubert Leenen

SUPER LEUK BOEK! Ik kan niet stoppen hihi en dat voor iemand die niet graag leest! Top

Renee Meisters

Ik heb het geluk gehad om het boek te mogen lezen. In één ruk uitgelezen. Geweldig geschreven. De gouden griffel waard

José van der Linden

Heel spannend, erg leuk en zeer verrassend. Met deze woorden kun je “Avontuur in Ruremunde” van Ankie Pijpers-Meisters goed samenvatten. Deze jeugdroman voert de lezer, samen met de hoofdpersonages: Louisa en Marnix, naar verschillende tijdvakken van de stad Roermond. Een hoofdrol is weggelegd voor de kristallen bol en de gouden bal. Met de bol kun je de toekomst voorspellen, met de bal door de tijd reizen. En dat is precies wat Louisa en Marnix gaan doen.


Het verhaal begint in de 21e eeuw, als de veertienjarige Louisa tijdens de kermis onwel wordt. Ze leunt tegen de muur van de kathedraal van Roermond en verliest het bewustzijn. Langzaam glijdt ze weg en haar vrienden staan machteloos. Als Louisa wakker wordt, blijkt ze te zijn beland in het Roermond van 1665, ten tijde van de verwoestende stadbrand die een groot deel van de stad in as zou leggen. Het duurt een tijdje voordat Louisa begrijpt wat er aan de hand is.

Ze vindt hulp bij de waarzegster Ananja en orgeldraaier Johannes. Zij zijn tijdreizigers, Johannes heeft zijn draaiorgel ergens in de toekomst gehaald en doet er de mensen van Roermond 1665 een groot plezier mee. Mensen worden betoverd door de prachtige klanken van dit voor hen onbekende instrument. Maar in het Roermond van 1665 is er weinig aandacht voor de orgeldraaier en de andere kermisklanten. De stad verkeert wegens de grote brand in rep en roer.

Als Ananja en Johannes horen dat Louisa uit een andere tijd stamt, geven ze haar de gouden bal, waarmee ze door de tijd kan reizen. Ze neemt Marnix mee, de jongen die ten onrechte van het aanstichten van de brand beschuldigd wordt. Als Louisa en Marnix hun hand op de gouden bol leggen en de woorden uitspreken: “acht lieden draaien rond de toren, als het carillon van zich laat horen”, reizen ze naar een andere tijd.

De gouden bal blijkt echter moeilijk te sturen. Ze reizen niet linea recta terug naar de 21e eeuw, waar Louisa thuishoort. Ze komen telkens in andere tijden terecht, zoals de middeleeuwen, de tijd van keizerin Maria Theresia en die van Pierre Cuypers. In de 18e eeuw behoorde Roermond tot het Habsburgse Rijk dat toen door deze keizerin bestuurd werd, Een eeuw later restaureerde de beroemde Roermondse architect Cuypers de Musterkerk.

Er doen zich in de verschillende tijdvakken telkens nieuwe en verrassende ontmoetingen voor. Ook doemen er voor Louisa en Marnix voortdurend nieuwe gevaren op, die zij met veel moed en creativiteit het hoofd bieden. Pas op de laatste twee bladzijden van dit boek komt de aap uit de mouw en lezen we van de verrassende ontknoping. Dan wordt duidelijk waar al die ontmoetingen toe dienden.

Avontuur in Ruremunde is een pakkende jeugdroman die ook volwassenen veel plezier zal geven. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, waardoor het moeilijk wordt het boek weg te leggen. Je wilt zo graag weten hoe het verder gaat en hoe het afloopt. Het boek speelt zich af in Roermond en omstreken en geeft een speelse inkijk in een flink deel van de locale geschiedenis. Maar ook lezers buiten Roermond zullen in dit boek veel van hun gading vinden.

Bas Meisters

In een klap uit! Door de speelse en uitgebreide omschrijvingen is dit boek een waar genot om te lezen. Je ziet de gebeurtenissen van toen in gedachten gebeuren. Je wordt meegenomen in het verhaal waardoor je niet gaat vervelen. Dit boek is voor jong en oud!

K. Siebrens

Ik ben zelf uit Roermond en zie de stad nu met andere ogen! Bij alle beschreven plekken loop ik regelmatig met de hond, en dan zie ik gewoon voor me hoe de schrijfster de omgeving beschreven heeft. Uniek boek!

Jo Bongers