Floeps sensorisch - zintuigelijk

poppen-en beleeftheater

Mijn sensorisch poppen- en beleeftheater is speciaal voor mensen en kinderen waarbij het maken van contact niet altijd vanzelfsprekend (meer) is. Het is een belevingsgerichte activiteit waarbij de zintuigelijke ervaring voorop staat. Ik maak tijdens een voorstelling niet alleen gebruik van verschillende (hand)poppen, maar ook van belevingsgerichte elementen die de zintuigen prikkelen.

Hoe het allemaal begon...

Als persoonlijk begeleider binnen de gehandicaptenzorg, werd ik door een collega gevraagd of ik voor een groep mensen met een (ernstige) meervoudige beperking ook een keer iets kon betekenen met mijn poppentheater. Aangezien ik hier geen ervaring in had, ben ik me gaan verdiepen in wat ik mensen met EMB zou kunnen aanbieden. Ik ontdekte dat er ondanks hun beperkingen, genoeg mogelijkheden waren om het leven van mensen met EMB meer inhoud te geven in met name het contact met de wereld om hen heen. Ik ontwikkelde een poppen- en beleeftheater waarmee voornamelijk op de zintuigen wordt ingespeeld. Toen ik met dit concept een dagbestedingslocatie bezocht, kwamen er ook van andere locaties verzoeken binnen om ook daar een voorstelling te verzorgen. Al gauw sprak het zich rond en speel ik zowel binnen de organisatie van mijn werkgever als ook daarbuiten regelmatig op verschillende dagbestedingslocaties voor mensen met EMB.

Om me niet helemaal op glad ijs te begeven heb ik de opleiding tot contactclown in de zorg gevolgd, welke een perfecte aanvulling is op hetgeen ik al deed met mijn poppentheater voor mensen met EMB. Na het behalen van het certificaat voor contactclown ben ik verder gegaan en heb ik de clown masteropleiding in Eindhoven gevolgd. Daarna nog de verdiepingscursus voor contactclown in Sittard. Ook heb ik de cursus BIM (Beleven in Muziek) afgerond. Daarnaast de workshop ZieZoZintuigen bij Crea Coaching.

Ik breid mijn voorstelling steeds verder uit met nieuwe poppen en andere sensorische belevingen. Inmiddels speel ik ook sensorisch poppen- en beleeftheater voor mensen met dementie, gedragsproblemem en ASS.

Heeft u interesse in mijn sensorisch poppen- en beleeftheater aan huis, binnen een instelling of ZMLK school (binnen LImburg)  Neem dan vrijblijvend contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Kijk ook eens op de facebookpagina: Floeps Poppentheater en Contactclown

Of via Instagram: poppentheater_Floeps 

Klik hier voor meer info over contactclown Floeps

 

Mogelijkheden 

- Ik ben niet alleen op elke stichting/instelling inzetbaar, maar kom ook aan huis. 

-Aangezien iedere deelnemer tijdens de voorstelling individueel wordt benaderd,  speel ik voor maximaal 6 deelnemers. Is de groep groter, dan kan deze verdeeld worden in kleinere groepjes en speel ik de voorstelling meerdere malen op een dag(en)

- De mogelijkheid voor een individueel sensorisch theater aan iemand te geven is er ook. Met name bij mensen met ASS kan dit voor meer rust zorgen. Duur voorstelling is dan hooguit een half uur.

-Een groepsvoorstelling duurt drie kwartier tot een uur.

- Ik speel in elke ruimte, maar er zal wel wat plek moeten zijn waar ik mijn attributen kan plaatsen en de mogelijkheid heb om zowel achter als voor de deelnemers te kunnen lopen. 

- Ik ben in het bezit van mijn eigen geluidsinstallatie